Η Αφροδίτη Βακάλη γράφει για τις "Άγριες θάλασσες" στο tinkfree

Η Τέσυ Μπάιλα, στο καινούργιο της βιβλίο με τίτλο «Άγριες Θάλασσες», διηγείται με σεβασμό και δεξιοτεχνία την αληθινή ιστορία του Μιλτιάδη Χούμα, ενός απλού, Σάμιου ναυτικού, που έλαβε ενεργό δράση στην οργάνωση Διαφυγή με το καΐκι του, την ‘Ευαγγελίστρια’, μεταφέροντας άλλοτε ανθρώπους κι άλλοτε πολεμικό υλικό στα ταραγμένα χρόνια της Ιταλογερμανικής κατοχής. Μιας εποχής στιγματισμένης από τη φρίκη του πολέμου, όπου η χώρα ολόκληρη υπέφερε και εξαθλιωνόταν από την πείνα, τις συμφορές και τον θάνατο. Μιας εποχής που, ενώσω τα πλοία του εχθρού λυμαίνονταν τις ελληνικές θάλασσες, σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή, οι λίγοι, θαρραλέοι ναυτικοί μας μετέφεραν το μήνυμα ότι η ελληνική ψυχή, ελεύθερη κι αδούλωτη, αρνιόταν να παραδοθεί αμαχητί.
Δίπλα στον ηρωικό καπετάνιο Χούμα, ένα μωσαϊκό χαρακτήρων – αληθινών και φανταστικών – με τις δικές τους προσωπικές ιστορίες και χάρη στην ξεχωριστή, αφηγηματική ικανότητα της συγγραφέως, συνθέτουν την εικόνα μιας Ελλάδας που υποφέρει αλλά συγχρόνως αντιστέκεται, παραμένοντας πιστή στα υψηλά ιδανικά της.
Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, ξεπερνούν εαυτόν και μετατρέπονται σε ήρωες χωρίς καλά-καλά να καταλάβουν και οι ίδιοι το πώς και το γιατί. Ακολουθώντας απλά τις προσταγές της καρδιάς και της συνείδησής τους. Και μέσα σε τούτη τη λαίλαπα, ο έρωτας, η φιλία, η ανθρωπιά είναι τα μόνα τους στηρίγματα ∙ συναισθήματα και αξίες που τροφοδοτούν τις ψυχικές τους δυνάμεις και τους βοηθούν να συνεχίσουν και να γράψουν Ιστορία.
Μένοντας πιστή στα αυθεντικά ντοκουμέντα που έχει στα χέρια της από την οικογένεια του Μιλτιάδη Χούμα και στις ιστορικές πηγές, η Τέσυ Μπάιλα εμπλουτίζει την ιστορία της με μυθιστορηματικά στοιχεία, την δροσίζει με την καθάρια φρεσκάδα του θαλασσινού νερού, την εξαγνίζει και φτιάχνει ένα εξαιρετικό, λογοτεχνικό κείμενο υψηλών αξιώσεων.Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος έγραψε:
«ΘΑΛΑΣΣΑ, θάλασσα στο νου στην ψυχή και στις φλέβες μας θάλασσα».
Αυτός ήταν ο Μιλτιάδης Χούμας ∙  αυτή είναι η ελληνική ψυχή.
Και στο ερώτημα, «Από τι υλικό είναι φτιαγμένες οι ψυχές των ηρώων;» πιστεύω ότι η συγγραφέας δίνει τη δική της απάντηση, «Από θυμό και ανθρωπιά ∙ από ελευθερία και θάλασσα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ