Ο Γιάννης Παπαγιάννης γράφει στο Fractal για τις "Άγριες θάλασσες"

Όσο η οικονομική δυσπραγία εκδοτών και βιβλιοπωλών αυξάνεται, τόσο ο διαχωρισμός της λεγόμενης «ποιοτικής» και «εμπορικής» λογοτεχνίας τείνει να γίνεται ολοένα μικρότερος. Δεν είναι πολύς καιρός που οι αναγνώστες με έκπληξη είδαν μεγάλο και «ποιοτικό» στα όρια του σνομπισμού εκδοτικό οίκο να κάνει άνοιγμα στην εμπορική λογοτεχνία και στο ρομάντζο, με σειρά μυθιστορημάτων με δηλωτικούς τίτλους και εξώφυλλα. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι η εμπορική λογοτεχνία ή όχι, αλλά μια εμπορική λογοτεχνία που σέβεται τον εαυτό της.

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία δηλώνει ότι είναι το μυθιστόρημά της η Τέσυ Μπάιλα και φροντίζει να μας αναφέρει μέσες άκρες την αληθινή ιστορία στο εισαγωγικό σημείωμα. Δεν χρειαζόταν ούτε ο πρόλογος για να μας πείσει, καθώς όσοι κατάγονται από νησιά αλλά και όσοι δεν κατάγονται έχουν ακούσει πολλές τέτοιες ιστορίες. Η δράση λοιπόν μεταφέρεται στην Γερμανο – Ιταλική κατοχή όπου οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν απαγορευτεί και ριψοκίνδυνοι καπετάνιοι με μικρά καΐκια μεταφέρουν επιβάτες στην Μέση Ανατολή. Ο ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Μιλτιάδης Χούμας, νησιώτης που διαθέτει το καΐκι του για τη μεταφορά όχι μόνο Ελλήνων αντιφασιστών αλλά και Άγγλων οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα μετά την μάχη της Κρήτης.

Ο τρόπος που επιλέγει η συγγραφέας να αναπτύξει το θέμα της είναι η κλασσική αφήγηση. Ξεκινάει παρουσιάζοντας τον βασικό ήρωα, τον Μιλτιάδη Χούμα και αναπτύσσει το θέμα με αναδρομές, διαλογικά μέρη και περιγραφές. Χωρίς να ευτελίζει τη γλώσσα και τη θεματολογία της, επιλέγει να στέκεται πάντα κοντά στον μέσο αναγνώστη, χωρίς να χρησιμοποιεί περίπλοκες εκφράσεις, λέξεις ή μοντέρνες ή μεταμοντέρνες περιπλοκές. Η Τέσυ Μπάιλα κατορθώνει να ισορροπεί μια συγκινησιακή γραφή χωρίς να γίνεται μελοδραματική, να αναφέρεται σε προσωπικές ιστορίες και στον έρωτα χωρίς να γίνεται ψεύτικη, να είναι ρεαλιστική και ταυτόχρονα ρομαντική και να οδηγεί τις τύχες των ηρώων της χωρίς να τις κατευθύνει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ