Κριτικές αναγνωστών για τις "Άγριες θάλασσες"


Βασιλικη Διαμάντη:
Ο τίτλος προϊδεάζει κάθε αναγνώστη για το τι θα διαβάσει. Η πείνα, η κακουχία, η ανέχεια και το βαρύ θανατικό πλήττουν για ακόμα μία φορά την Ελλάδα. Ο πόλεμος με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς έρχεται πάλι να δοκιμάσει τον ελληνικό λαό. Με μεγάλο σθένος θα καταφέρει να σώσει πολλούς ανθρώπους και να γίνει ένας αφανής ήρωας της ιστορίας. Ποτέ δε θα θελήσει να μιλήσει για τον ρόλο του στον αγώνα. Το βιβλίο είναι άκρως συγκινητικό και σου δίνει τη δυνατότητα να μάθεις πράγματα και γεγονότα μέσω της εξιστόρισης των γεγονότων και του ημερολόγιου του. Φυσικά δεν μπορεί να λείψει η πατριωτική υπερηφάνεια και ένας έρωτας που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και ανάγκη στον ήρωα για να ζήσει σε μία απελευθερωμένη Ελλάδα. Διαβάζοντάς το βγήκα πιο “σοφή” και γνώρισα τον χαρακτήρα ενός ανιδιοτελή ανθρώπου που το μόνο που ήθελε ήταν τη λευτεριά χωρίς τυμπανοκρουσίες και τιμές. Σίγουρα πιστεύω πως όλοι μας οφείλουμε να διαβάζουμε τέτοια βιβλία και να κοσμούν τη βιβλιοθήκη μας όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές για να μη χαθεί η συνεισφορά αυτών των ανθρώπων και η τιμή που οφείλουμε, εμείς οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας, να αποδώσουμε σε όλους αυτούς τους αφανείς ΗΡΩΕΣ!‎
Μαριέττα Αυγερινου:
Εξαιρετικό βιβλίο! Κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό μυθιστόρημα! Ένα ατόφιο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που είχε την τύχη να ξεδιπλωθεί μέσα από την υπέροχη γραφή της Τέσυ Μπάιλα! Γεμάτο αγωνία για την τύχη των Ηρώων, γεμάτο ψυχή και συναισθήματα. Ένα βιβλίο που κάνει σίγουρα τον κάθε Έλληνα υπερήφανο! Γιατί η ιστορία είναι πολλά περισσότερα από εκείνα που διδαχθήκαμε! Ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη!
Afrodith Kremmuda
Η κα Μπάιλα επέλεξε να παρουσιάσει έναν ήρωα της Αντίστασης, ένα καπετάνιο που θέλησε να κρατήσει κρυφά τα ηρωικά του κατορθώματα ακόμη και από την οικογένειά του. Βασιζόμενη στο ημερολόγιο του καϊκιου του Ευαγγελίστρια και στις αφηγήσεις της συζύγου και των παιδιών του (που βρήκαν το ημερολόγιο μετά το θάνατο του )ξεδιπλώνει την ψυχή του καπετάν Μιλτιάδη, τις αγωνίες, τους φόβους, τα συναισθήματα αλλά κυρίως την ελεύθερη Ελληνική ψυχή του. Ο καπετάν Μιλτιάδης είναι ο Ελληνας που δεν αντέχει την σκλαβιά και προτιμά να πεθάνει αγωνιζόμενος από το να σκύψει το κεφάλι στον κατακτητή! Και μετά αρνείται να καρπωθεί δόξα και τιμές για τον ηρωισμό του γιατί πιστεύει πως απλά έκανε το καθήκον του. Εκτός από τον βασικό ήρωα μαθαίνουμε και αρκετούς άλλους που βοήθησαν στο έργο του. Κεφαλλονιτισα και εγώ διάβασα γιά ανθρώπους του νησιού μου (το ζεύγος Κρητικού ήταν συγγενείς μου )απλούς αλλά και άρχοντες που βοήθησαν στην Αντίσταση κρύβοντας και φυγαδευοντας ανθρώπους και όμως κράτησαν αυτή τη δράση τους κρυφή μέχρι το θάνατο τους. Εξαιρετικό βιβλίο αξίζει να διαβαστεί, είναι πράγματι μάθημα γιά τους Ελληνες!

Εύη Αναστασιάδου:
  • Μια θαλασσογραφία το μυθιστόρημα αυτό. Ένας αιγαιοπελαγίτικος πίνακας με όλα τα μπλε της θάλασσας, με το θυμό και με τη γλύκα της. Μια αύρα ελευθερίας θάρρους και πατριωτισμού.Μια αλμύρα που τσούζει τις πληγές και πολλές φορές τις θεραπεύει… Η αληθινή ιστορία ενός ήρωα, του Μιλτιάδη Χούμα, που με τον δικό του ανεπανάληπτο τρόπο αντιστάθηκε στον εχθρό με ένα θάρρος ανεπανάληπτο, αντρίκειο, καθαρό και φυσικό σαν την ανάσα του, χωρίς να ζητά ανταλλάγματα. Εκεί στις άγριες θάλασσες του πολέμου, ο ταπεινός ναυτικός μέσα από το αστείρευτο λογοτεχνικό ταλέντο της Τέσυ Μπάιλα, μας διδάσκει αξίες, ζει τον έρωτα με πάθος αλλά και αξιοπρέπεια με την Ελένη της καρδιάς του, τιμά κάθε ώρα και κάθε στιγμή την ιερή έννοια της φιλίας, σέβεται τους ανθρώπινους δεσμούς και πάνω απ όλα μας συγκινεί με το απαράμιλλο θάρρος του. Ένα θάρρος που το ταϊζει και το τρέφει η ασίγαστη πείνα και η λαχτάρα για ελευθερία. Αυτή η ένταση και αυτό το πάθος που καθρεφτίζεται στο βλέμμα του. Ένα βλέμμα από ατόφιο και σπάνιο υλικό… Με συγκίνησε και με παρέσυρε η γοητευτική αφήγηση, στηριγμένη στις μαρτυρίες του Μιλτιάδη από τη δράση του στην ομάδα Διαφυγή, κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Μαζί του ένα ανθρώπινο μωσαϊκό από ήρωες, παιδιά, γυναίκες ακόμα και εχθρούς ολοκληρώνουν μαγικά αυτόν τον θαυμάσιο πίνακα. Με άφησε χωρίς ανάσα η συγκλονιστική περιγραφή της βύθισης του υποβρυχίου Περσεύς και η απίστευτη διάσωση του Τζόν Κέιπς από τους νησιώτες. Μαζί με τον ήρωα Μιλτιάδη, ένα ανθρώπινο μωσαϊκό από ζωντανούς και γλαφυρούς χαρακτήρες, παιδιά, γυναίκες ακόμα και εχθρούς ολοκληρώνουν μαγικά αυτόν τον θαυμάσιο πίνακα. Αισθάνομαι τυχερή που ταξίδεψα με την Ευαγγελίστρια, έκανα μια θεαματική βουτιά στην Ιστορία και βγήκα, με μιαν ανάσα, στην επιφάνεια, πιο πλούσια σε γνώσεις και σε αισθήματα. Τέσυ Μπάιλα, σ’ ευχαριστώ πολύ!







    Αμαλία: Έκλεισα το βιβλίο και θαρρούσα πως θάλασσα και αρμύρα γέμιζαν τα πνευμόνια μου. Με μία λέξη υπέροχο! Μαγικός τρόπος γραφής, εικόνες ολοζώντανες, συναισθήματα πηγαία. Ένα άρτιο λογοτεχνικό βιβλίο που σε μαγεύει και σε κρατάει μέχρι το τέλος σε ένταση. Η ιστορία είναι αληθινή και περιγράφει την ζωή του αφανούς ήρωα Μιλτιάδη Χούμα ο οποίος κατά την διάρκεια της κατοχής με το καίκι του την Ευαγγελίστρια εντάχθηκε στους κόλπους της συμμαχικής οργάνωσης ΜΙ 9 πραγματοποιώντας ταξίδια διαφυγής και σώζοντας αγωνιστές που τους μετέφερε σε ελεύθερα εδάφη. Συγκίνηση και έντονη αγωνία για τον ήρωα Καπετάνιο αλλά και φόρος τιμής σε ιστορίες ανθρώπων που ζούνε τις δικές τους περιπέτειες και συναισθήματα. Ένας αγνός νησιώτης με καρδιά λεονταριού και ψυχή αντριωμένη, που σαν υπέρτατο χρέος του έβαλε την λευτεριά της πατρίδας. Σεμνός, δεν θεώρησε κατόρθωμα μα χρέος του όσα πρόσφερε. Δεν τα συζήτησε ούτε με την ίδια του την οικογένεια και η ιστορία του έγινε γνωστή από το κρυμμένο του ημερολόγιο μετά τον θάνατο του. Το προτείνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του καλού ελληνικού βιβλίου.
Savvina Pasini‎ προς Τέσυ Μπάιλα
16 Ιουλίου στις 12:05 μ.μ. ·

«Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες […]»,
γράφει ο Καβάφης στο ποίημα του «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ», θέλοντας να επαινέσει αυτούς που θέτουν στη ζωή τους έναν υψηλό, ιερό σκοπό και δίνουν μάχη να τον υπερασπιστούν μέχρι τέλους. Άνθρωποι που παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, με αυτοθυσία και απαράμιλλη αποφασιστικότητα, θέτουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο, προκειμένου να υπηρετήσουν αξίες και πολύτιμα, ιερά ιδανικά τους. Άνθρωποι που αντιστέκονται στις επιταγές της λογικής και λαμβάνουν τολμηρές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις, ξεπερνώντας τα όριά τους, κινούμενοι, έχοντας ως μόνο σύμβουλο την αδούλωτη ψυχή τους, προς την περαίωση του στόχου τους.
Οι «Άγριες θάλασσες» είναι ένα εμπεριστατωμένο ιστορικό μυθιστόρημα, με πρωταγωνιστή έναν αληθινό, αφανή ήρωα της Αντίστασης, τον Μιλτιάδη Χούμα και πρωταγωνίστρια την Ευαγγελίστρια, το περήφανο καΐκι του, που κατάφερε να σταθεί βράχος στις δύσκολες στιγμές των επικίνδυνων αποστολών του. Η εποχή, όπου λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα του βιβλίου, είναι τα φρικτά χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο πόλεμος χτυπά την πόρτα στην Ελλάδα και οι δυνάμεις του Άξονα προβαίνουν σε κάθε απάνθρωπη πράξη, ώστε να κατακτήσουν τη χώρα. Φόβος, πείνα, απελπισία, αλλά και άσβεστος πόθος για λευτεριά είναι το σκηνικό, πάνω στο οποίο ξετυλίγεται ο μίτος της αφήγησης.
Η Τέσυ Μπάιλα στο παρόν βιβλίο κατορθώνει να παντρέψει την Ιστορία με τη Λογοτεχνία. Η ιστορική αλήθεια είναι δοσμένη μέσα από τέτοια λογοτεχνική ματιά, που καθηλώνει τον αποδέκτη του έργου και τον ωθεί σε μια ανάγνωση, που περνά μέσα από τις άγριες θάλασσες της ανυπομονησίας για την εξέλιξη της πλοκής. Το αποτέλεσμα; Διαβάζεται απνευστί!
Η ατζέντα του Μιλτιάδη Χούμα αποκαλύπτει με πόσο ηρωισμό και αποφασιστικότητα στεκόταν απέναντι στις εντολές της οργάνωσης που συμμετείχε, βάζοντας κάτω κάθε φόβο και άγχος που -ανθρωπίνως λογικά- τον κατέκλυζε. Άνθρωπος ζυμωμένος με τα θαλασσινά κύματα, αλλά και έμπλεος αγάπης για τη λευτεριά και την πατρίδα, βοηθούσε στη διάσωση συμμάχων, χωρίς να το σκεφτεί λεπτό. Ακόμα και όταν η κούραση μιας δύσκολης αποστολής πρόσταζε ανάπαυλα του σώματος και της ψυχής του, σε περίπτωση νέας διάσωσης ή αποστολής, τα ξεχνούσε όλα και ριχνόταν με όλη του την καρδιά στον αγώνα. Έφερνε εις πέρας αποστολές που φάνταζαν ανυπέρβλητου κινδύνου και δυσκολίας και γι’ αυτό παρασημοφορήθηκε μετά το τέλος του πολέμου, όπως άρμοζε σε έναν μεγάλο ήρωα, ο οποίος ποτέ δεν προέταξε τα κατορθώματά του, δεν τα εξιστορούσε στα παιδιά και τους συντοπίτες του, αφήνοντάς τα εσκεμμένα στην αφάνεια, αποδεικνύοντας το πόσο ταπεινός και ανιδιοτελής ήταν.
Η Τέσυ Μπάιλα πέρα από την παράθεση των ιστορικών γεγονότων, καταφέρνει να ψυχογραφήσει τους ήρωές της, να φτάσει στα μύχια της ψυχής τους και με αληθοφάνεια να αποδώσει χαρακτήρες που προσπαθούσαν να αντιπαλέψουν την ορμή του φόβου και να φτάσουν σε γενναίες αποφάσεις. Ο κεντρικός ήρωας περιβάλλεται από πρόσωπα με τα οποία συνάπτει σχέσεις ζωής. Ένα από αυτά είναι η Ελένη, η ωραία Ελένη της καρδιάς του, η οποία έγινε γυναίκα της ζωής του, αφού ήταν το μοναδικό όνειρό του, που του συμπαραστεκόταν στις δύσκολες στιγμές των αποστολών του. Οι συνεργάτες του και συνοδοιπόροι στις άγριες θάλασσες του Αιγαίου και Ιονίου, οι ηγέτες της οργάνωσης αλλά και δευτερεύοντα αλλά όχι ασήμαντα πρόσωπα, όπως η Ισμήνη, συνθέτουν το παζλ της αφήγησης και εμπλουτίζουν τη δράση ο καθένας με τον τρόπο του και το προσωπικό στίγμα του.
Ας μην ξεχάσω να αναφέρω τον λεξιλογικό πλούτο της Μπάιλα, αλλά και την ευρηματική εικονοπλασία της. Το βιβλίο διανθίζεται από ολοζώντανες οπτικοακουστικές εικόνες, οι οποίες, εκτός των άλλων, μυρίζουν αλμύρα και λεβάντα και βάζουν τον αναγνώστη μέσα στα δρώμενα, συμμέτοχο με όλες του τις αισθήσεις.
Είναι πολύ σημαντικό να κυλάει αβίαστα η ανάγνωση ενός βιβλίου. Όταν, μάλιστα, σου προσφέρει γνώση και σε τέρπει παράλληλα, είναι το πλέον σημαντικό. Φαίνεται ότι το βιβλίο αυτό έχει γραφτεί με σεβασμό στην Ιστορία και αγάπη στη Λογοτεχνία. Θερμά συγχαρητήρια στην Τέσυ Μπάιλα που τόλμησε να αποτυπώσει την ιστορία ενός από τους γενναιότερους καπετάνιους της πολύπαθης εκείνης εποχής, να τον φέρει στην επιφάνεια, να τον γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό και να του αποδώσει κι αυτό, νοερά, με τη σειρά του τα εύσημα για τον ηρωισμό και τη βοήθειά του στον συνάνθρωπο.
Προτείνω να διαβαστεί με όλη μου την καρδιά.
Καλή συνέχεια στο συγγραφικό σου έργο, Τέσυ μου!


Ρίτα Μενεξίδου:
Ο Μιλτιάδης Χούμας από μικρό παιδί γνώρισε και αγάπησε βαθιά την θάλασσα. Με το μικρό καΐκι του πατέρα του, την Ευαγγελίστρια, την ταξίδευε κάθε μέρα για να μαζέψει την ψαριά του. Αλλά η λαίλαπα του πολέμου άλλαξε την καθημερινότητα όλων. Μετά από μια συμπλοκή με Ιταλούς στρατιώτες, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Σάμο και να διαφύγει σε ελεύθερα χώματα. Η δίψα του για λευτεριά γρήγορα θα τον φέρει σε γνωριμία με τις συμμαχικές δυνάμεις και θα ενταχθεί στην οργάνωση Διαφυγή, αναλαμβάνοντας τις πιο δύσκολες και ριψοκίνδυνες αποστολές. Το ημερολόγιό του μας φέρνει κοντά σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις κι εμείς, πάνω στην Ευαγγελίστρια, διαπλέουμε τα ναρκοθετημένα νερά του Αιγαίου από την μία άκρη ως την άλλη, με μπουνάτσα ή με άγρια και αφρισμένα κύματα. Κρυβόμαστε σε μικρούς κολπίσκους μέχρι να ξεφύγουμε από τα Ιταλικά καράβια και βρίσκουμε καταφύγιο σαν πρόσφυγες, στα ίδια μέρη, που 30 χρόνια νωρίτερα είχαν βαφτεί κόκκινα από αίμα Ελληνικό. Μία αληθινή ιστορία για έναν αληθινό απόγονο του Οδυσσέα, έναν άνθρωπο που έβαλε υπέρτατο χρέος της ζωής του την αγάπη για την πατρίδα, αλλά ποτέ δε θέλησε να επωφεληθεί την δόξα του ονόματός του. Γιατί το χρέος γι' αυτόν δεν είχε σχέση με παράσημα και τιμές, αλλά με την ανάγκη να παραδώσει στις επόμενες γενιές ατόφια την ιστορία της πατρίδος του. Ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ βιβλίο, με μία πένα μαγική, μία άριστη λογοτεχνική γραφή, που δεν θέλεις να τελειώσει. Στην μέση του βιβλίου παρακολουθούμε και την προσωπική ιστορία ενός από τους διασωθέντες.Στις 60 αυτές σελίδες η αφήγηση είναι αριστοτεχνικά κινηματογραφική. Θερμά συγχαρητήρια στην Τέσυ Μπάιλα! Της εύχομαι κάθε επιτυχία και την ευχαριστώ για το υπέροχο ταξίδι στις άγριες θάλασσές της. Και πολλά μπράβο για την επιλογή του θέματός της. Γιατί κι αυτό είναι κομμάτι της Ιστορίας μας που δεν πρέπει να χαθεί στην λήθη του χρόνου.
Άγριες θάλασσες, Μπάιλα Τέσυ
Μέσα στη δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Μιλτιάδης Χούμας όργωσε τις ελληνικές θάλασσες με το καϊκι του ''Ευαγγελίστρια'' βοηθώντας πολλούς Άγγλους κ Έλληνες να διαφύγουν στη Μέση Ανατολή. Ο ικανότατος καπετάνιος ρίχνεται με πείσμα και αυταπάρνηση στον σκληρό αγώνα και φέρνει εις πέρας τις πιο δύσκολες κ επικίνδυνες
αποστολές. Σύντροφός του καλός ένα ημερολόγιο όπου καταχωρίζει σχεδόν συνθηματικά πληροφορίες κ γεγονότα. Τα σπουδαιότερα όμως τα κουβαλούσε μέσα του χωρίς όμως ποτέ να τα μοιραστεί ούτε με την ίδια του την οικογένεια. Ήταν ένας σπουδαίος αγωνιστής και συνάμα ένας άνθρωπος σεμνός και αξιοπρεπής που δεν επιζήτησε δόξα κ αναγνώριση.
Οι άγριες θάλασσες της κας Μπάιλα δεν είναι
μόνο το υγρό στοιχείο της Ελλάδας. Ένιωσα ότι είναι η ανταριασμένη ψυχή του υπόδουλου Έλληνα που τον ωθεί να αγωνιστεί αγέρωχος κ έτοιμος να θυσιαστεί για υψηλά ιδανικά. Είναι η ίδια η αγριότητα του πολέμου που καταστρέφει ζωές και όνειρα. Ο ήρωας ως άλλος Οδυσσέας ακολούθησε τον δρόμο που του όρισε η περήφανη καρδιά του κ δάμασε τις άγριες θάλασσες χάριν ενός ύψιστου σκοπού. Μέσα από τις σελίδες ξεπηδούν εικόνες που δείχνουν όχι μόνο τη βαναυσότητα του πολέμου αλλά και τις όμορφες στιγμές της ζωής. Η γραφή σε πολλά σημεία είναι στοχαστική ,πολλές περιγραφές είναι σχεδόν ποιητικές και δε λείπει μια υποψία χαμόγελου- απαραίτητο για να εκτονωθεί η ένταση των συναισθημάτων. Κλείνοντας το βιβλίο ένιωσα απέραντο θαυμασμό για τον Μιλτιάδη Χούμα, ''παρακολούθησα''την περίοδο της Κατοχής από το κατάστρωμα της Ευαγγελίστριας και συνειδητοποίησα ότι τελικά οι απλοί άνθρωποι γράφουν την Ιστορία.
''Δε χρειάζεται να είσαι μεγάλος για να τα βάνεις με τους δυνατούς''.



Η αξιοπρέπεια φίλε μου...
Πάνω απ'ολα η αξιοπρέπεια είναι που σε κάνει να συνεχίσεις να ταξιδεύεις, ακόμα κι όταν σπάσουν τα κουπιά σου...η λαχτάρα να μη χαλαλίσεις τα όνειρά σου...και η ελπίδα..
Μια ελπίδα βαφτισμένη στο όνομα της εθνικής υπερηφάνειας, της ελευθερίας πέρα από κάθε προσωπικό κέρδος. Και όλα αυτά σε κάνουν να παλεύεις ασίγαστα, χωρίς κανένα άλλο αντίκρισμα. Δεν χρειάζεσαι άλλο αντίκρυσμα... Και για άλλη μια φορά η Τέσυ Μπάιλα ,ΕΓΡΑΨΕ, βασιζόμενη σε μια ιστορια αληθινή, πάλι δίνοντας την ψυχή της για την αγαπημένη θάλασσα, που δεν έχω πλέον καμμία αμφιβολία ότι την λατρεύει. Υπέροχο βιβλίο μια μαρτυρία για τις ψυχές που είναι φτιαγμένες από χρυσάφι. Άνθρωποι απλοί που έγραψαν ιστορία!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ